שעורי יוגה נשית
ימי שני 09:30
הזמן בו אישה עומדת מול תוצאות חייה
הוא גיל המעבר
גיל בו אנו עוברות לטפל בעצמנו ופחות בסביבה
(מירה ארצי פדן - מיסדת יוגה נשית)
יוגה נשית
מאת: גיטה איינגר
מתוך הקדמה לספרה של בובי קלנל "יוגה של האישה":
"... הוראת היוגה בשנות ה-60 היתה הרפתקה. אף על פי שנשים היו מאוד מעוניינות ללמוד, היו להן בעיות בריאות. הן ביקשו תרופות טבעיות במקום גלולות נגד כאבים.
בזמנו, לא היה ידוע שהרבה מהבעיות, גופניות, פסיכולוגיות או רגשיות, היו קשורות לווסת ולשינויים ההורמונאליים. אני הבנתי את הקשר הזה, ושיטת ההוראה שלי עזרה לנשים, אם כי תלמידותי נדרשו לזמן רב לאמץ נקודת מבט זו.
המחקר מוכיח את הקשר הזה. אישה צריכה לכבד את הנשיות שלה ולתרגל יוגה בהתאם".
מאת: בובי קלנל
מתוך מבוא לספרה "יוגה של האישה":
" נשים רבות מגלות שקצב החיים המואץ מאיים לפגוע בבריאותן... ולערער את מרכזן הרוחני. הלחצים של עמידה בציפיות.. לצד היבטים אחרים של החיים המודרנים כגון זיהום אויר ומזון מהיר, יכולים לגרום להתמוטטות מערכת החיסון ולהפרעות במערכת ההורמונאלית, מה שמסכן את הנשים בבעיות כמו גידולים פיברואידים, אנדמטריוזיס, ציסטות שחלתיות ואי סדירות של הווסת."
מקורה של היוגה בעולם גברי. נשים החלו לתרגל יוגה רק במאה השנים האחרונות.
במהותינו כולנו אחד. רעיון פילוסופי זה הינו אחד מעקרונות היסוד להבנת היוגה. אך בעולם הניגלה קיים גוף גברי, קיים גוף נשי.
תרגול היוגה הנשית מחבר את האישה להקשבה פנימית, לידיעת עצמה ממקום פנימי, אמיתי. החל מהרמה הפיזית- חיבור לשרירי ליבת הגוף- השרירים העמוקים, ומתוך כך ידיעת הרובד המנטלי והנפשי רגשי.
התרגול הנשי מתמקד בחיזוק מערכת התמיכה הפנימית ושרירי הליבה שבסיסם שרירי קרקעית האגן. החיזוק התמידי והאינטנסיבי באזור המולה-בנדהה- המנעול התחתון- שורש, מקור, בסיס, מחזק את היציבות ברמה הפיזית, המנטלית והנפשית.
החברה המודרנית אכן הרחיקה אותנו מכל תמיכה פנימית עצמאית וריפדה אותנו היטב מבחוץ. החל מישיבה על ספות בעלות תמיכה טובה לגב ועד שיכוך כאבים בצורה מלאכותית והדחקת סימני הגוף ל"משהו" שדורש התייחסות עמוקה יותר.
בעבר ישבנו בתנוחת כובסת כדי לכבס על גדת נהר. ישבנו על האדמה כאשר שרירי האגן פעילים ומייצבים את התנוחה. הרוח שבנו היתה יותר יציבה מעצם הקירבה לאדמה...
בתרגול הנשי הגוף חווה סוג של "חינוך מחדש"- עבודה מהמרכז החוצה אל האברים שבפריפריות. התנהלות מתוך הליבה שבנו.
תרגול של שנים ללא תמיכה פנימית יכול להוביל לכאבים כרונים במקומות שונים בגוף כתוצאה מחלוקת עומס לא מאוזנת.
באותה מידה, חיזוק שרירי בטן ללא חיזוק שרירי קרקעית האגן יכול להוביל לצניחת אברים פנימיים. כל אישה שלישית סובלת מבריחת שתן, תופעה שהפכה למקובלת, ובמקרים חמורים נתמכת שוב בעזרים חיצוניים.
מתוך הכרות עם נשים רבות בגיל הפוריות, מסתבר שמספרן של אלו המתקשות להיכנס להריון 'רק' מתוך מתח נפשי, עולה וגדל. נשים רבות סובלות מתסמונת קדם וויסתית ומשלימות עם הכאבים. הפרעות כמו שחלות פוליציסטיות, וגיניסמוס, וסטיבוליטיס, אנדומטריוזיס ועוד, מושקטות, למרות הסבל הרב הכרוך בהן.
הזמן שבו עומדת האישה מול תוצאות חייה הוא גיל המעבר. גיל בו אנו עוברות לטפל בעצמנו ופחות בסביבה.
תרגול היוגה הנשית נועד קודם כל לעורר את האישה למקומות עמוקים יותר בתוכה. למרות שבחברה המודרנית, המהירה, התזזיתית, חדורת ההשגיות, קשה יותר מבעבר לאמץ נקודת מבט זו. ברגע שהחיבור מתעורר, האישה 'מתמגנטת' לידיעת עצמה, לשליטה ולעוצמה הפנימית.
ובנימה אישית: ישנה אמירה שהעולם הוא מקרוקוסמוס והאדם בהקבלה- מיקרוקוסמוס.
כמי שתרגלה שנים ארוכות יוגה קלאסית, מחוברת לשושלת מכובדת של מורי שיבננדה, נדהמתי מהעוצמה שבתרגול המיקרוקוסמוס הנשי האישי שבי. החיבור לקרקע הנשית חידד את הידיעה של כוח המימוש העצום שבתוכנו.
העולם כולו הוא אנרגיה נקבית בפעולה. שאקטי, היא זו המאפשרת מימוש לפוטנציאל הטבוע בזיכרי, בשיווה הדומם.
תוך כדי למידה מתוך סקרנות, הגעתי להכרה שבאגן הנשי הכל מתחיל ולשם הכל נאסף.
הכל מתחיל באגן הנשי, השער לעולם הזה. שער לנשמות חדשות. הכל נאסף- הם סך כל הזיכרונות, ההדחקות, ההתמודדויות והחוויות הנשיות... כל אלה נאספים ונשמרים בשרירים הנשיים שבאגן. בגיל המעבר, גיל בו הופכות הנשים האינדיאניות למרפאות, חכמות השבט הקדושות, אנו אמורות להנות מתוצאות חיינו ולממש תקופה זו כגיל הזהב.
היוגה הנשית מאפשרת את המודעות הנשית, האיזון והצמיחה כבר עם קבלת הווסת הראשונה, דרך מעגלי החיים השונים.
התרגול מיועד:
לכל אישה המבינה את חשיבות בריאות האגן
לכל אישה המעוניינות ליצור קשר יותר עמוק עם עצמה, להתחבר לנשיות ולהעצים את האנרגיה הנקבית בתוכה
לנשים הסובלות מתסמונת קדם וויסתית, לאיזון המערכ' ההורמונלית, לנשים עם אתגרים בריאותיים כגון אנדומטריוזיס, וגיניסמוס, וסטיבוליטיס, ולוודיניה, פיברומיאלגיה
נשים המתקשות להיכנס להריון
נשים הנמצאות בטיפולי פוריות, נשים בהריון
נשים בגיל המעבר