130
 
130

עקרונות

הדפסה
 Health is Wealth, Peace of mind is Happiness
(Yoga shows the way (Swami Vishnu Devananda
הקשר הישיר בין נשימה למחשבה מהווה כלי עצום להתנהלות יומיומית במחשבה צלולה, חדה ובהירה.
עובדה זו מאפשרת דיוק בקבלת ההחלטות הנכונות ביותר עבורנו.
 
עקרונות התרגול הנכון
המונח "בריאות קורנת" על פי היוגה, אינו מתייחס למצב של חוסר מחלה, אלא למצב בו כל מערכת בגוף מתפקדת במלוא יעילותה וכל מערכות הגוף מתפקדות יחדיו בהרמוניה.
 
הכרה שקטה ורגועה מאפשרת התנהלות יומיומית מונחית מתוך כוח פנימי. במצב הזה נבחר בהחלטות הנכונות ביותר עבורנו ונחווה תחושת סיפוק שתחזור פנימה ותמלא אושר.
 
הדרך בה אני הולכת היא דרכו של סוומי שיבננדה. דרך זו היא למעשה היוגה הקלאסית המתורגלת קרוב לחמשת אלפים שנה.
 
שיטת התרגול מקיפה וכוללת אספקטים רבים: 
 
תרגול פיזי נכון
ביוגה הקלאסית מתורגלות 12 אסאנות- תנוחות בסיסיות, אליהן מצטרפות אינספור וריאציות שמטרתן חיזוק ושיפור תרגול האסאנה המקורית.
 
השינוי בתרגול מתרחש אצל המתרגל. ככל שגופו הופך לבריא יותר, המסוגלות לביצוע מדויק עולה, וכך ניתן להנות מהתועלת המקסימאלית של התנועה לגוף.
 
כל אסאנה מבריאה אזורים שונים בגוף ברמה הפיזית, המנטלית והנפשית.                                                                                                  
התנוחות מאריכות ומחזקות את השרירים, משפרות את הנעת המפרקים, מאזנות את השלד, מייעלות את תפקוד האברים הפנימיים, בלוטות ההפרשה הפנימיות ומערכת העצבים.
 
כל אלה יחדיו משחררים את המתח הפיזי, המנטלי והנפשי, ומטעינים את זרמי העצבים באנרגיה טרייה להמשך תפקוד יעיל של כל המערכות.
 
חשוב לי לציין שבשנים האחרונות היוגה התפתחה לשיטות רבות ובעיני זה מבורך. כל אחד יכול למצוא את הדרך הנכונה לו.
 
עובדה שקשה לי מאוד לקבל היא פציעות ביוגה. אלו שתי מילים שלא יכולות לעמוד זו לצד זו. סתירה זו מתרחשת כאשר לא קיימת הדרכה לעבודה מודעת אשר הינה מהות התרגול היוגי.
 
העובדה שישנם מורים ותלמידים בשיטות שונות, הרואים את תופעת הפציעות כלגיטימית, מרחיקה עוד יותר את שמה של היוגה ממהותה.
 
 
חשיבות ההרפיה
לא תמיד קיימת הבנה של ההבדלים בין תרגול היוגה לתרבויות גוף אחרות. בהזדמנויות רבות נתקלתי במתרגלים שמפתחים שרירים חזקים או צורות שונות של התעמלות אירובית המעלה את סיבולת הלב והריאות, אבל אינם מפנימים את חשיבותה של 'מערכת הקירור' לגוף: ההרפיה.
 
מטרתה של ההרפיה: 
 
*לאפשר זרימת דם תקינה במערכת הדם- ממקום של עודף למקום של חוסר.
 
*לאזן את רמת חומצת החלב בשרירים.
 
*לאפשר זרימה מאוזנת של מערכת העצבים.
 
 *לחזק את יכולת הפיקוח של ההכרה על המערכת הריגשית.
 
כאשר מתאפשרת הרפייה לכל אותם כלי דם ותאי דם, סיבי שרירים ורקמות, כך עולה יעילות תיפקודיהם גם בזמן מאמץ. אספקת החמצן לתאים מתאזנת ועייפות הגוף פוחתת.
 
ריגושים נפשיים ידועים כמשפיעים על גופנו, דוגמת כעס שמעלה את לחץ הדם. במצב בו הגוף, על כל מערכותיו, פתוח ומשוחרר, תגובתנו למצב הרגשי לא תשפיע באופן דרמטי על מערכת העצבים ולא תיפגע בבריאותם של חלקי הגוף השונים.
 
ההדרכה להרפיה ניתנת בין תנוחה לתנוחה, על מנת לאפשר מימוש יעילותה של אותה תנוחה, וכן בסיום התרגול במטרה לאפשר איזון בין המערכות השונות.
 
 
נשימה נכונה
הקשר הישיר בין נשימה למחשבה מהווה כלי עצום להתנהלות יומיומית במחשבה צלולה, מפוקסת, חדה ובהירה. עובדה זו מאפשרת דיוק בקבלת ההחלטות הנכונות ביותר עבורנו.
 
תרגול הנשימה ברמה הבסיסית, משקיט ומייצב את ההכרה המופגזת כל הזמן במסרים חיצוניים ומאפשר כניסה לשקט פנימי ותחושת רוגע. בהמשך מעורר התרגול אנרגיה פנימית ומגביר את תחושת החיוניות בגוף ובהכרה.
 
בשלבים מתקדמים תוביל אותנו הפרניאמה- שליטה בנשימה, לשליטה במחשבה.
 
כאן נפתח שער לכוח בלתי מוגבל, החל מריפוי עצמי, תוך הזרמת מחשבה ופרנה- אנרגיית חיים, לריפוי אזור כל שהוא בגוף ועד מעבר לרמה העל-תודעתית לראייה רחבה יותר.
 
חשוב לציין שלא כל תרגילי הנשימה מיועדים לתרגול בסביבת החיים הרגילה שלנו. חלקם אמורים להיות מתורגלים בסביבה טהורה תחת פיקוח של מורה בכיר. 
 
 
תזונה נכונה
היוגה, בבואה להדריך אותנו לגוף בריא תחת פיקוחה של הכרה צלולה, מתייחסת לסוגי המזון השונים על פי השפעתם לא רק על הגוף הפיזי אלא גם על המערכות הרגשית/אנרגטית והמנטלית.
 
על פי היוגה, כל דבר בטבע הוא בעל איכות מעוררת (רג'סית), מכבידה (טמסית), או טהורה (סטווית).
 
באופן כללי, צריכה מרובה של בשר, אלכוהול וביצים, הנכללים במזונות המעוררים יכולים בין השאר להגביר את היצר החייתי שבאדם, להניע את ההכרה לחוסר מנוחה וכן לגרום להפרעות במערכת הדם ובמערכת העצבים.
                                                                 
חלב, חמאה, פירות, ירקות ודגנים, נכללים במזונות הטהורים, סטווים - שומרים על הכרה טהורה ורגועה.
                                                                                                             
מזון שבושל יתר על המידה או מזון מעופש ועבש, מוביל להכרה מעורפלת ולעצלות.
 
בדרך כלל יבחר האדם את מזונותיו על פי דרגת ההתפתחות שלו, או/וגם על פי המצב הנפשי בו הוא נמצא באותה עת.
 
היוגה ממליצה על צומות מעת לעת, במטרה לאפשר התנקות והתחדשות למערכות הגוף. חלק מאיתנו שמקפידים על צום ביום כיפור, מדווחים על קלילות ההכרה וצלילות המחשבה. מכאן אפשר להסיק על השפעתה הרבה של התזונה לא רק על הגוף הפיזי אלא ככלי התפתחותי.
 
עקרונות התזונה היוגית מקבילים לרפואת האיור וודה.
 
 
חשיבה חיובית ריכוז ומדיטציה
ישנם המון דברים ביוגה שנשמעים "יותר מידי טוב" עד שהם מעוררים ספקות באמיתות שלהם. יתכן שזו הסיבה להדרכה הניתנת למורים: אל תלמדו אם אינכם מתרגלים בעצמכם. ההדרכה לתלמידים אמורה לבוא מתוך ניסיון של המורה.
 
בתרגול שלי לאורך השנים אימתתי את הרעיון שהמחשבה כמו שריר, דורשת אימון.
 
אם נבחר להתחבר למעגלי חשיבה חיוביים ונתאמן בכך שוב ושוב, יש מצב שנגיע אפילו עד "הכל לטובה". לא כדקלום ציני סתמי, אלא מתוך הבנה.
 
הכרה מאוזנת ובריאה היא זו שיש בה יציבות, גמישות ושליטה.
 
השליטה במחשבה מתאפשרת באמצעות תרגילי ריכוז שאוספים את המחשבות.
 
תרגילי הנשימה הם בסיס לריכוז. אימון שיטתי של הנשימה מייצב את ההכרה ומאפשר שליטה בה. כשההכרה נחה בשקט של עצמה וללא מאמץ, מתרחשת המדיטציה.
 
מטרתה הבסיסית של המדיטציה היא מנוחה פנימית, למלא את כוס השלווה בנו כדי לפעול ביום יום ממקום יותר מחובר למה שבאמת נכון לנו.
 
ככל שהתרגול מתפתח עולות מתוכנו תשובות לשאלות שכבר שכחנו ששאלנו פעם ופתאום דברים נעשים יותר ברורים.
 
בסופו של דבר, המדיטציה מאפשרת לנו לחדור דרך הרעש שבקצף הגלים היומיומי     שמנהל אותנו ולהגיע אל עומק הים שבנו, אל המקור השלם עמוק בתוכנו, המאושר, המסופק, זה הנח בתוך עצמו.
 
 
עקרונות תרגול היוגה כתובים בצורה ברורה ובהירה וזמינים לכל.
 
פרק אחר פרק, פיסקה אחר פיסקה, נקודה אחר נקודה... הידע האינסופי נמצא כאן.
 
אני מזמינה את מי שיבחר לשדרג את בריאותו בכל הרמות, לתהליך מובנה ומדויק באופן אישי. תהליך שיבנה יחדיו מתוך מקורות של אמת, ידע ושמחה.